Ajankohtaista

LL CFO

Leppävaaran Laskennan Lauri Mäkelä muistuttaa, että paljon käytetty termi CFO (englanniksi chief financial officer), yrityksen talousasioista vastaava henkilö tai yksikkö on paljon muuta kuin talousnumeroiden pyörittäjä. Nopeasti kehittyvä tekniikka tarjoaa niin hyvää dataa analysoitavaksi, että CFO tarkoittaa paljon muuta kuin ”fiilistelyä” kirjanpitoon.

Talousjohtajan tiedot ja osaaminen ovat tuiki tarpeellisia jo silloin kun sellaista ei olisi varaa vielä palkata. Silloin kun kaikki liikenevät investoinnit suunnataan operatiivisen toiminnan kasvattamiseen. Vai olisiko parempi sanoa, että juuri silloinhan sitä talousosaamista oikeasti tarvitaankin. 

Siis CFO suomeksi talousjohtaja tai talouspäällikkö ymmärtää kokonaisuuksia. Lakisääteisiä kirjanpitoja syntyy sujuvasti entiseen malliin, mutta kun näistä tiedoista ryhdytään asiantuntijoiden tekniikan yhteistyönä  jalostamaan ja analysoimaan kokonaisuuksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi tai uudelleen suuntaamiseksi, ollaan jo kokonaan seuraavalla osaamista vaativalla tasolla.

Aalto-yliopistossa laskenta- ja rahoitusoppinsa ammentanut Lauri Mäkelä on yksi Leppävaaran Laskennan CFO tiimin jäsen, jolle on kertynyt vuosien kokemus Leppävaaran Laskennassa. Jos luoja suo niin ensi keväänä juodaan 10-vuotiskakkukahvit.

Mäkelä näkee yhtenä taloustiedon kehityksen voimakkaana trendinä tekniikan kehittymisen. Tiedon analysoinnissa ovat jo robotit ja muu huipputekniikka mukana. Niin sanottua kirjanpitotietoa tuotetaan yhä nopeammin ja automaattisemmin. Tämän tiedon analysoinnissa yrityksen toiminnan ohjaamiseen ollaan etenemässä hyvää vauhtia. Samaan hengenvetoon Mäkelä kuitenkin muistuttaa, että teknisen tehokkuuden valtaan ei pidä eksyä, eikä pysähtyä, vaan asioita on ymmärrettävä syvällisemmin. Siitä vasta rakentuu luotettava ja toimiva CFO-kumppanuus.

Talousjohdon ulkoistaminen tai osaamisen ostaminen ulkopuoliselta sopii moniin eri tilanteisiin. Mäkelä uskoo, että eniten hyötyjä on saavutettavissa kasvuhakuisissa yrityksissä, joiden liikevaihto on jo kasvanut reilusti aina 10-20 miljoonaan euroon. Kasvu vaatii joka tapauksessa investointeja muualle kuin talousosaston paisuttamiseen. 

Leppävaaran Laskennan sopimuskäytäntö on joustava. Toki parhaat tulokset saadaan pidempiaikaisilla kumppanuuksilla, joissa osaaminen ja luottamus karttuu jatkuvasti.  CFO-ratkaisua kannattaa miettiä myös lyhytaikaisissakin tilanteissa. Sopimus voi hyvinkin kattaa jonkun uuden toiminnan käynnistämisen, missä taloudelliset tosiasiat eivät saa yllättää. On myös vaativia projekteja, jotka alkavat ja jotka loppuvat ja usein ne ovat numerollisesti erotettava vakiotoiminnasta.

Lentävän lähdön saa, kun ulkoistaa koko talousosaston henkilöineen. Päinvastaisessa tilanteessa luonteva laajentaminen kulkee kirjanpitopalveluiden laajentaminen talouspäällikköpalveluihin. Kehityskonsultointia parhaimmillaan. Kummassakin tapauksessa olemassa olevaa tietoa ja osaamista pystytään hyödyntämään täysimääräisesti.

Lauri Mäkelä kuvaa, että Leppävaaran Laskennan sopimuskäytännöistä tällä hetkellä 2/3 asiakkaista selviää vain pienillä hiomisilla ja yksi kolmannes vaatii jonkin verran enemmän viilausta. Kaikki tämä siitäkin huolimatta, että jokainen asiakas kohdataan yksilönä, jolla on Leppävaaran Laskennassa oma tiimi hoitamassa asioita. 

Talouspäällikköpalvelujen kasvu tulee kehittymään entistä nopeammin. Mäkelä myöntää, ettei ideaa ja toimintatapoja välttämättä tunneta kovin hyvin tai ei edes ajatella yhtenä yritystoiminnan kulmakivenä. Tyydytään kovin helposti lakisääteisten numeroiden tuottamiseen. Harvemmin kukaan tulee soittamaan ovikelloa ja kysymään millaisia talouspäällikköpalveluja olisi tarjolla. 

Kuitenkin kannattaa tiedostaa, että toimitusjohtaja ja talousjohtaja ovat ne kaksi tahoa, jotka miettivät ja ohjaavat yritystoimintaa kokonaisuuden näkökulmasta.

 

Leppävaaran Laskenta

Olemme avoinna arkisin klo 8.00 - 16.00

Lars Sonckin kaari 14
02600 Espoo

Puh. (09) 541 7275
Fax. (09) 512 7275

tarkemmat yhteystiedot
Taloushallintoliiton jäsen

2017 © Leppävaaran Laskenta Oy     www.leppavaaranlaskenta.fi